TR / EN

Deprem Sonrası Konut Sigortası Tazminatı Nasıl Alınır?

Deprem sonrası konut sigortası tazminatını alabilmek için bilmeniz gereken tüm adımları ve gerekli belgeleri keşfedin. Tazminat sürecini doğru yönetmek için rehberimize göz atın!

Deprem

Deprem sonrası konut sigortası tazminatı alabilmeniz için sigorta poliçenizin depremi kapsayan bir teminat içeriyor olması gerekir. Eğer konut sigortası poliçenizde "deprem teminatı" bulunuyorsa, deprem sonrası tazminatı alabilirsiniz. Deprem sonrası konut sigortası tazminatı almak için yapılması gerekenleri listeledik!



Konut Sigortasında Hasar Bildirimi

Konut sigortası kapsamında tazminat alabilmek için öncelikle sigorta poliçenizin o teminatı içermesi ve akabinde de hasar bildiriminin yapılmış olması gerekir. Konut sigortasından deprem tazminatı alabilmek için poliçe kapsamında belirtilen gün içerisinde sigorta şirketine giderek, çağrı merkezini arayarak veya elektronik ortamdan hasar bildiriminde bulunmanız gerekir. Akabinde sizin için deprem sonrası evinizde meydana gelen hasarın boyutlarını belirlemek adına bir hasar tespit raporu hazırlanır. Bu süreçte sigorta şirketiniz, hasarın değerlendirilmesi ve tazminat miktarının belirlenmesi için bir eksper görevlendirecektir.



Deprem Tazminatı Almak İçin Hasar Tespitinde İstenen Belgeler

Hasar tespitinin yapılmasının ardından tazminat almak için sigorta şirketinize başvuru yapmanız gerekir. Sigorta şirketi, başvurunuzun ardından gerekli incelemeyi yaparak tazminat talebinizi değerlendirecektir. Hasar süreciniz boyunca sigorta şirketi sizden bazı belgeler isteyebilir. Bu belgeler şunlardır:

  • Sigorta poliçenizin bir kopyası
  • Sigortalının kimlik ve adres bilgileri
  • Başvuru sahibinin adı soyadı ve irtibat numarası
  • Ekspertiz yapılacak olan konutun açık adresi
  • Deprem sonrası hasarı gösteren fotoğraflar ve/veya video kayıtları
  • Hasar bildirim formu
  • Varsa tamirat/onarım masraflarını gösteren fatura ve belgeler
  • Hasar tespit raporu (belediye, AFAD veya yetkili kurumlardan alınan)
  • Yetkili kişiler tarafından tutulan tutanaklar
  • Sigortalının hasar beyan yazısı
  • Banka hesap bilgileri (tazminatın yatırılacağı hesap)
  • Oturum belgesi
  • Tapu kaydı veya kira kontratı
  • İş yeri için vergi levhası
  • Diğer belgeler



Gerekli Belgeler İletildikten Sonraki Süreç…

Gerekli evrakların iletilmesinden sonraki süreç sigorta şirketinin inceleme ve değerlendirme sürecidir. Sigorta şirketi, eksperin raporu ve hasar faturası gibi belgeleri inceledikten sonra tazminat talebinizin onaylanıp onaylanmayacağına karar verir. Eğer hasarınız teminat kapsamına giriyorsa ve talebiniz onaylanırsa sigorta şirketi ortalama 30 gün içerisinde tazminat ödemenizi yapar. Bu ödeme bazen hasarın %100’ünü karşılamayabilir, çünkü sigorta poliçenizde belirli bir prim oranı veya ödeme limiti olabilir. Konut sigortası hasar ödemesi tutarını en net şekilde sigorta şirketinizle irtibata geçerek öğrenebilirsiniz.



Deprem Tazminatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Konut sigortası deprem tazminatı nasıl alınır?

Konut sigortası kapsamı çerçevesinde deprem sonrası tazminatı alabilmek için ilk olarak hasar bildirimi yapılması gerekir. Hasar bildiriminin ardından sigorta şirketinin görevlendirdiği eksper, hasar raporunu hazırlar. Akabinde sigortalının tazminat başvurusunda bulunması ve bu aşamada sigorta firmasının istediği belgeleri eksiksiz olarak hazırlaması gerekir. Son adımda ise sigorta şirketi başvuruyu inceler, değerlendirir ve onayladığı takdirde de 30 gün içerisinde tazminat ödemesini yapar.

Deprem nedeniyle tazminat tüm konut sigortalarında var mıdır?

Hayır, tüm konut sigortalarında deprem teminatı bulunmayabilir. Deprem teminatı sunan geniş kapsamlı bir konut sigortası için HDI güvencesiyle hemen teklif alın!

Konut sigortasında hasar dosyası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Size verilen dosya numarası ile sigorta şirketinizin web sitesi üzerinden veya çağrı merkezini arayarak hasar sorgulama yapabilirsiniz.

Konut sigortası deprem tazminatı ödemesi ne kadar?

Konut sigortasının deprem tazminatı ödemesi, poliçenizde yer alan teminat tutarına, hasarın boyutuna ve sigorta şirketinin belirlediği ödeme limitlerine bağlı olarak değişir. Poliçenizde yazan azami teminat tutarı ödenecek maksimum tutarı belirler.

En iyi konut sigortasını seçmek için konut sigortası teminatlarını incelediğimiz yazımızı da mutlaka okuyun!

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta