TR / EN
Yeniden Değerleme Oranı Hesaplama
Yeniden Değerleme Oranı Hesaplama

Yeniden Değerleme Oranı Hesaplama

% 0,00

* Hesaplamalar bilgilendirme amacı taşımaktadır. Kesin tutarlar için lütfen ilgili kurumlarla iletişime geçiniz.

Yeniden Değerleme Oranı Hesaplama

İşletmelerin mali tablolarını ve varlık değerlerini güncel tutabilmeleri aynı zamanda finansal bir karar alırken doğru karar alabilmelerinde yeniden değerleme oranı önemli bir role sahip. Yeniden değerlendirme oranı, finansal karar alımında işletmelerin ekonomik dalgalanma, enflasyon gibi faktörlerden etkilenmemesi için varlık ve borçların mevcut koşullara uygun hale getirilmesini noktasında devreye girer. Böylece bu oran sayesinde mevcut varlık ve borçlar ekonomik koşullara uyum sağladığından bir denge sağlanır. Peki yeniden değerleme oranı hesaplaması nasıl yapılır, hangi koşullar altında belirlenir? Bu yazıdan konunun detaylarına ulaşabilirsiniz.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

Yeniden değerleme oranı ya da kısaca YDO, Vergi Usul Kanunu'nun 298. maddesine göre hesaplanan oranlar arasında yer alır. Bu oran Yurt içi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE) göre belirlenir. Bu bağlamda belirlenen yeniden değerleme oranı devletin tahsil ettiği alacaklara karşı yapılan artış oranının belirlenmesini sağlar. Yeniden değerleme oranı kısaca borçların değerini güncellemek amacıyla kullanılan oran olarak da tanımlanabilir. Bu oran her yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)'ne göre yıllık olarak güncellenir. Her yıl Ekim ayında açıklanan yeniden değerleme oranı bir sonraki yıl vergi ve harçların hangi oranda zamlanacağını belirler.

Yeniden Değerleme Oranı Nasıl Hesaplanır?

Yeniden değerleme oranları, yıllık olarak belirlenir. Belirlendiği yılın ekim ayından itibaren önceki 12 ayın endeksleri göz önüne alınır ve bunların aritmetik ortalaması bir önce yılın ekim ayı endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünerek hesaplanır. Yeniden değerleme oranı hesaplaması belirli dönemlerin başındaki ÜFE değerlerinin karşılaştırılması ile ortaya çıkar. Bu oran şu formül ile hesaplanır:

  • [(Dönem Sonu ÜFE - Dönem Başı ÜFE)/ Dönem Başı ÜFE] x 100 = Yeniden Değerleme Oranı

Formüle göre belirli dönemlerdeki fiyat değişikliklerini yüzdelik olarak ifade eder. Ortaya çıkan yüzdelik orana göre de varlık ve borçlar üzerinde değerler güncellenir. Bu formül yıllık vergi dönemleri için değerleme oranı formülüdür.

Sayfamızda yer alan hesaplama aracı sayesinde formül üzerinden hesaplama yapmaya gerek kalmadan yeniden değerleme oranını basitçe hesaplayabilirsiniz. Bunun için hesaplama aracı üzerinden yeniden değerleme oranına tabii olan tutarı yazarak vergi dönemi seçmeniz gerekiyor. Akabinde hesaplama butonun bastığınızda geçerli olan vergi dönemine ait yeniden değerleme oranına ulaşabilirsiniz. Böylece herhangi bir yanlışlık olmadan ödemeniz gereken yeniden değerlendirme oranı öğrenebilirsiniz. Vergi dönemleri oranları düzenli olarak güncellendiği için en doğru sonuç ortaya çıkacaktır.

Yeniden Değerleme Oranı Hesaplama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yeniden değerleme oran, güncel ekonomik durumu yansıtmak için TÜİK tarafından belirlenen ÜFE oranlarına bağlı olarak her yıl güncellendiğini söylemiştik. Bu bağlamda yeniden değerleme oranı daha çok vergi matrahının güncellenmesinde kullanır. Yani vergi hesaplamalarında, duran varlıkların amortisman hesaplamasında ve şirketlerin finansal raporlarının güncel değerleriyle gösterilmesi amacıyla hesaplanır. Böylece müşteri ve yatırımcılara doğru bir bilgi akışı sağlanır. Bunların yanında Vergi Usul Kanunu'na göre vergiler, harç ödemeleri ve ceza tutarların da yeniden değerleme oranı düzenlemesine tabi tutulan ödemeler arasında yer alır. Buna göre Vergi Usul Kanunu'na göre yeniden değerleme oranına tabii tutana alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Otoyol ve köprü geçiş ücretleri
  • Emlak vergisi
  • Motorlu taşıtlar vergisi
  • Ehliyet ücreti
  • Kimlik ücreti
  • Trafik cezaları
  • Pasaport harçları
  • Vergi ve harç düzenlemeleri

Verilen tüm bu ödemeler gerçekçi bir tablo çıkması ve vergi uyumluluğu sağlanarak adil bir vergi hesaplaması yapılmasına olanak tanır.

Güncel Yeniden Değerleme Oranı Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir.

Her yıl tekrardan hesaplanan ve oranı güncellenen Yeniden Değerleme Oranı yıllık olarak hesaplanır.

Geçici vergi dönemi bir takvim yılı içerisinde vergi matrahının önceden tahmin edilerek geçici olarak vergi ödenmesi gereken bir dönemdir ve Yeniden Değerleme Oranı bu dönem içerisinde kullanılabilmektedir.

Bu oran hesaplanırken Üretici Fiyatları Genel Endeksi (Yİ-ÜFE) kullanılmaktadır.

Evet, Yeniden Değerleme Oranı emlak vergisi değerlendirmesinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Birtakım KDV istisnaları Yeniden Değerleme Oranı ile güncellenebilmektedir.

Evet, Yeniden Değerleme Oranı motorlu taşıtlar vergisi tutarlarını etkiler ve bu tutarlar oran bazında güncellenir.

Benzer Hesaplama Araçları