

Elektrikli otomobillerin muayene sürecinden gerekli belgelere, muayene periyotlarından TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan kontrollerine kadar tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Fosil yakıt yerine elektrik enerjisiyle çalışan ve son yılların en popüler araç türlerinden olan elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip araçlardan farklı olarak, bataryalar aracılığıyla enerjisini depolar ve elektrik motoru sayesinde hareket eder. Elektrikli otomobiller her ne kadar geleneksel içten yanmalı motorlara sahip otomobillerden farklı bir çalışma prensibine sahip olsa da muayene süreçleri çok benzerdir. Elektrikli araçlar da tıpkı diğer otomobiller gibi Türkiye'de TÜVTÜRK tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde ve TÜVTÜRK tarafından muayene edilmek zorundadır. Peki elektrikli araç muayenesi kaç yılda bir yapılır, elektrikli araç muayenesi nasıl yapılır, nelere bakılır? Elektrikli araç muayenesi ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için yanıtladık!
Elektrikli araçlarda muayene süreçleri TÜVTÜRK tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde yürütülür. Elektrikli araçların muayenesinde şunlara bakılır:
Görüldüğü gibi elektrikli araba muayene olur mu sorusunun cevabı için evet diyebiliriz. Hatta elektrikli araç muayene süreçleri, geleneksel içten yanmalı motorlara sahip araçlarla son derece benzerdir. Muayene adımlarındaki en önemli fark, elektrikli otomobillerin egzoz emisyon testine tabi tutulmamalarıdır.
Türkiye’de elektrikli motor muayenesi tıpkı geleneksel içten yanmalı motorlu araçlar gibi belli periyotlarla yapılmalıdır. Elektrikli araç muayenesinde de tek yetkili kuruluş TÜVTÜRK’tür. TÜVTÜRK tarafından elektrikli araç muayenesi şu periyotlarla gerçekleştirilir: Binek elektrikli araçlar ilk 3 yıl muayeneden muaftır. 3. yılın sonunda ilk muayene yapılır. Bu muayenenin ardından her 2 yılda bir muayene yapılması gerekir. Taksi, minibüs, otobüs, kamyon vb. gibi ticari elektrikli araçların muayenesi ilk 1 yılın sonunda yaptırılır. Bu araçların daha sonra her yıl düzenli olarak muayeneye girmesi gerekir.
Elektrikli araç muayenesine giderken bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler arasında trafik ruhsatı, zorunlu trafik sigortası poliçesi ve eğer araç sahibi dışında biri aracı muayeneye götürecekse vekaletname bulunur. Elektrikli aracınız için en avantajlı fiyatlarla trafik sigortası ve kasko yaptırmak isterseniz, HDI Sigorta doğru adres!
Türkiye’de elektrikli araçlar da dahil olmak üzere tüm araç muayeneleri yetkili tek kuruluş olan ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır. TÜVTÜRK’ün Türkiye genelinde iki farklı türde muayene istasyonu bulunur. Bunlardan biri sabit araç muayene istasyonlarıdır ve Türkiye'nin birçok ilinde ve büyük ilçelerinde vardır. Bu istasyonlarda binek, ticari ve ağır vasıta araçları muayene ettirebilirsiniz. Sabit araç istasyonlarında muayene için, muayene gitmeden önce mutlaka randevu oluşturmalısınız. İkinci olarak küçük ilçeler ve kırsal bölgelerde hizmet veren gezici (mobil) muayene istasyonları da vardır. Mobil TÜVTÜRK istasyonlarında yalnızca binek otomobil, traktör ve motosiklet muayenesi yapılır. 77 ilde bulunan gezici istasyonlar da sadece randevu ile hizmet verir. Güncel egzoz muayene ücretleri ile ilgili bilgi almak için tıklayın!
Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!