TR / EN

Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Doldurulur?

Trafik kazalarında eksiksiz belge hazırlamak sigorta ve yasal işlemler için önemlidir. Kaza tespit tutanağıyla ilgili tüm detaylar yazımızda!

Kaza

Trafik kazalarında her iki tarafın da kazanın ardından yapılacak işlemler için gerekli belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamaları büyük önem taşır. Bu belgeler, kazanın kaydını tutmanın yanı sıra sigorta işlemleri ve yasal süreçler için de kritik bir rol oynar. Ancak doğru bir şekilde doldurulması gereken bu tutanaklar, kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Peki, Kaza tespit tutanağı nedir ve kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Okumaya başlayarak yanıtlara ulaşabilirsiniz.



Kaza Tespit Tutanağı Nedir ve Nereden Alınır?

Kaza tespit tutanağı nedir, sorusunun cevabı, trafik kazası geçiren araç sahipleri için oldukça önemli bir konudur. Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan tarafların olay anındaki durumlarını, sorumluluklarını ve kazanın oluş şekliyle ilgili bilgileri içeren resmi bir belgedir. Kaza tespit tutanağı belgesi sigorta işlemleri ve yasal süreçler için büyük önem arz eder. Kaza sonrası karşılaşılan her türlü anlaşmazlıkta bu tutanak önemli bir delil olarak kullanılır. Ayrıca kazaya karışan her iki taraf da kaza tespit tutanağını doldurarak kazada kimin hatalı olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Bu konu özelinde akıllardaki bir diğer soru da Kaza tespit tutanağı nereden alınır? Kaza Tespit Tutanağı Belgesi dijital olarak kolayca sigorta şirketlerinin internet sitelerinden, fiziki olarak genellikle en yakın kırtasiyelerden, kazanın gerçekleştiği yerin yetkili trafik polislerinden veya sigorta şirketleri tarafından fiziki olarak temin edilebilir. Dijital olarak indirdiğiniz Kaza Tespit Tutanağını çıktı alıp arabanıza koyabilir, ihtiyaç halinde kolayca doldurabilirsiniz. Kazaya karışan taraflar, eğer polis gelmeden önce tutanağı doldurmuşlarsa bu belge sigorta şirketlerine teslim edilmek üzere kullanılabilir. Ayrıca bazı sigorta şirketleri ve araç kiralama firmaları da kaza tespit tutanağını sağlama hizmeti sunar. Yani bu tutanak, genellikle sigorta şirketlerinden veya kazanın gerçekleştiği yerin yetkili trafik polislerinden temin edilebilir. Ancak kazaya karışan kişiler sigorta şirketlerine ait internet sitesinden veya mobil uygulamalardan da tutanak temin edebilirler. Bazı sigorta şirketleri, kazayı bildiren kullanıcılarına online olarak dijital kaza tespit tutanağı sunarak işlemlerin daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlar. Ayrıca araç kiralama firmaları ve bazı özel sigorta şirketleri de kazaya karışan taraflara tutanak temin edebilir.



Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur, sorusu, kazaya karışan tarafların doğru ve güvenilir bir şekilde kazayı belgelemeleri için önemli detaydır.. Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan araç sahiplerinin anlaşmazlıkları önlemek ve sigorta işlemlerini hızlandırmak adına doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Tutanak her iki tarafın da kazaya dair görüşlerini doğru şekilde yansıtacak şekilde, kazanın ayrıntılarına ve tarafların bilgilerine dayanarak doldurulmalıdır. Doldurma kısmı için ayrıntıları ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz. Aşağıda bu süreçteki adımları görmek mümkün.

  • Adım 1 - Tarafların Bilgileri: Kaza tespit tutanağının başında, kazaya karışan tüm sürücülerin kimlik bilgileri, araç bilgileri (plaka, model, marka vb.) ve sigorta bilgileri yer almalıdır. Her iki tarafın da ad, soyadı, adres ve telefon numarası gibi iletişim bilgileri de eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.
  • Adım 2 - Kaza Yeri ve Zamanı: Kazanın meydana geldiği yer ve tarih bilgisi doğru bir şekilde kaydedilmelidir. Kaza yeri, mümkünse bir harita veya adres ile belirtilmelidir.
  • Adım 3 - Kaza Anı ve Şartları: Kazanın nasıl gerçekleştiği, aracın hız durumu, hava koşulları, yol durumu ve diğer ilgili faktörler açıklanmalıdır. Ayrıca kazanın oluş şekli ve hangi tarafın hatalı olduğu hakkında bir açıklama yapılmalıdır.
  • Adım 4 - Görgü Tanıkları: Eğer varsa kazaya tanık olan kişilerin bilgileri (isim, iletişim bilgileri) de tutanağa eklenmelidir. Tanıklar, kazanın olayı daha objektif bir şekilde anlatmak için önemli rol oynar.
  • Adım 5 - Çizim ve Açıklamalar: Kaza yerinin basit bir şekilde çizilmesi, kazanın anlaşılabilirliğini artırır. Araba konumları ve olayın gelişimi çizimle anlatılmalıdır.
  • Adım 6 - İmza ve Onay: Her iki taraf, tutanağa itiraz etmeden ve anlaşmazlık yaratmadan imza atmalıdır. Bu imzalar, kazanın her iki tarafı tarafından doğrulandığını gösterir.
  • Adım 7 - Sigorta Şirketine Bildirim: Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra her iki taraf da tutanağı sigorta şirketlerine bildirerek işlemlerine başlanmasını sağlar.

Ayrıca herhangi bir kaza sonrasında maddi kayıpları en aza indirmek için kasko yaptırmayı da ihmal etmeyin!

Kasko Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta