TR / EN

Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla yaşam kalitenizi artırabilir, hastalıklardan korunabilirsiniz. Doğru ve dengeli beslenmenin püf noktalarını öğrenmek için yazımıza göz atın!

Sağlıklı

Sağlıklı beslenmek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın korunmasında temel bir rol oynar. Vücudun ihtiyacı olan besinleri dengeli ve yeterli miktarda almak yaşam kalitesini artıracağı gibi aynı zamanda hastalıklardan da korunmayı sağlar. Peki sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız, sağlıklı beslenme nedir ve neden önemlidir?

 

Sağlıklı Beslenme Ne Demek?

Sağlıklı beslenme, vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini dengeli, yeterli ve düzenli bir şekilde almak anlamına gelir. Sağlıklı beslenme bireyin yaşam tarzına, sağlık durumuna ve yaşına uygun şekilde beslenmesini de ifade eder. Doğru besinleri, doğru miktarlarda tüketerek vücudun enerji ve besin ihtiyaçlarının karşılanması genel sağlık açısından son derece önemlidir.

 

Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yemeliyiz?

Peki sağlıklı beslenmek için neler yemeliyiz, nelerden uzak durmalıyız? İşte sağlıklı bir beslenme şeklini benimsemek için bilinmesi gerekenler:

  • Günlük öğünlerinizin yarısını meyveler ve sebzeler oluşturmalıdır. Meyve ve sebze seçerken mevsimine uygun, sebze-meyveleri tercih etmeye özen gösterin.
  • Beslenme rutininizde tam tahıllara da yer vermeyi ihmal etmeyin. Öğünlerinizde beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği ya da çavdar ekmeği, pirinç yerine bulgur, esmer pirinç veya basmati pirinç tercih etmeye çalışın.
  • Özellikle ilk öğünde protein alımı gün içerisinde daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Bu yüzden kahvaltıda yumurta tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Bunun yanı sıra öğünlerinize protein açısından zengin balık, tavuk, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri gibi sağlıklı protein kaynakları da ekleyin.
  • Zeytinyağı, avokado, ceviz, badem gibi sağlıklı yağları tercih edin.
  • Tuz tüketiminizi sınırlayın. Yemeklerde baharatlarla tatlandırma yaparak tuz kullanımını azaltabilirsiniz.
  • Şekerli ve paketli gıdalardan uzak durun.
  • Öğünlerinizde keten tohumu, chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin ve yüksek lif içeren tohumlara yer verin. Bu sağlıklı tohumları yoğurt ile karıştırarak ya da smoothie’lerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Gün içinde yeterli miktarda su içmek metabolizmayı destekleyeceği ve vücudu toksinlerden arındıracağı için vücudunuzun ihtiyacı olan miktarda su tüketin.
  • Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar (meyve, yoğurt, fındık) tercih edin. Öğün atlamamaya özen gösterin.
  • Alkol ve kafein tüketimini sınırlı tutun.

 

Sağlıklı Beslenmek İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı besinler tüketerek dengeli beslenmek mümkün. Genel sağlığı korumak ve gün içinde zinde hissetmek için ayrıca şunlar yapılabilir:

  • Porsiyonlarınızı kontrol edin. Aşırı yemek yemek yerine, her öğünde yeterli miktarda yemeye özen gösterin.
  • Düzenli öğünler tüketin ve öğün atlamayın.
  • Sağlıklı beslenmenin düzenli fiziksel aktivite ile desteklenmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden haftada en az birkaç gün egzersiz yapın. Bu, spor salonuna gitmek de olabilir açık havada yürüyüş yapmak da…
  • Etiket okuma alışkanlığı edinin. Aldığınız ürünlerin içerik etiketlerini kontrol ederek şeker, tuz ve yağ oranlarını inceleyin.
  • Beslenmenizi çeşitlendirin. Her gün farklı besinler tüketerek vücudunuza gerekli olan tüm besin öğelerini almaya çalışın. Böylece tekdüze beslenmeyi önleyebilir ve vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri tüketebilirsiniz.
  • İşlenmiş gıdalar yerine mevsiminde, taze ve doğal ürünlerin tercih edilmesi kimyasallardan korunmanın önemli bir yoludur.
  • İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Hem her zaman dinç ve zinde olmak hem de hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak için ideal kilonuzda olmanız önemlidir.
  • Sevdiklerinizle vakit geçirin ve stresinizi azaltacak aktivitelerde bulunun.
  • Hormonlarınızın işlevini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmesi için uyku saatlerinize dikkat edin. Yapılan bilimsel çalışmalara göre en verimli uyku saatleri 23.00-03.00 arası olarak belirlenmiştir. Bu saat aralıklarında uyumaya ve güne erken başlamaya özen gösterin.
  • Düzenli check-up yaptırarak sağlık durumunuzdan haberdar olun. “Check Up Nedir, Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Sağlıklı Beslenmek Neden Önemlidir?

Sağlıklı beslenmek nasıl olur, sorusu kadar merak edilen bir başka soru da sağlıklı beslenmek neden önemlidir sorusu. Sağlıklı beslenmek hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın korunabilmesi açısından önem arz eder. Doğru zamanlarda doğru besinler tüketmek vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve mineralleri almasını sağlar. Bu da doğrudan bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizleri kronik hastalıklardan korur. Omega-3 yağ asitleri, vitaminler (özellikle B grubu vitaminleri) ve antioksidanlar açısından zengin bir beslenme programı, beyin sağlığını destekler. Bu sayede odaklanma süreniz ve verimliliğiniz artar. Sağlıklı beslenmek için yapacaklarınız vücudunuzun enerji seviyelerini de düzenler, halsizlik ve yorgunluk hissinizi azaltır. Sağlıklı öğünler daha iyi uyumaya da yardımcı olur, daha iyi uyku ise daha sağlıklı bir beden, saç ve cilt anlamına gelir. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı beslenme ayrıca yaşlanmayı geciktirir, yaşam süresini uzatır ve yaşlılık döneminde hareket kabiliyetini artırır. Evde sağlıklı beslenme düzenine geçerek, sadece fiziksel görünümünüzü değil genel sağlık durumunuzu, zihinsel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi doğrudan iyileştirebilirsiniz. Sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz noktasında ise kendi yaşınıza, sağlık durumunuza ve bedeninize uygun besin ve yöntemleri tercih etmeniz gerektiğinin altı çizilebilir. Sağlıklı beslenmeyi sürdürülebilir kılmak ve en doğru şekilde uygulamak için dilerseniz bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sağlığınız için HDI güvencesi ile sunulan sağlık sigortalarımızla yanınızdayız! Size en uygun sağlık sigortası poliçesini seçmek için hemen tıklayın! Sağlığınızı ihmal etmeyin.

Son Eklenenler

Hesaplama Araçları

Eviniz ve aracınız ile ilgili tüm hesaplamalar için HDI Sigorta’yı ziyaret edin! Hesaplama araçları sayesinde en doğru sonuçlara ulaşın!

HDI Sigorta